Lördag
16 Mar 1 match
Måndag
18 Mar 1 match
Torsdag
21 Mar 1 match
Lördag
23 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Tisdag
26 Mar 1 match
Torsdag
28 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Lördag
30 Mar 1 match
Måndag
01 Apr 1 match
Torsdag
04 Apr 1 match
Fredag
12 Apr 1 match
Söndag
14 Apr 1 match
Torsdag
18 Apr 1 match
Söndag
22 Sep 1 match
Tisdag
24 Sep 1 match
Fredag
27 Sep 1 match
Söndag
29 Sep 1 match
Onsdag
02 Okt 1 match
Fredag
04 Okt 1 match
Söndag
06 Okt 2 matcher
Torsdag
10 Okt 1 match
Lördag
12 Okt 1 match
Söndag
13 Okt 1 match
Söndag
20 Okt 1 match
Tisdag
22 Okt 1 match
Lördag
26 Okt 1 match

Bakom varje framgångsrikt lag står - en materialare

6 juni 2019 10:00
SSL HERR

De jobbar ofta i det tysta men ack så viktiga de är för lagen, materialarna. Pixbo.se växlade några ord med SSL-herrarnas Dennis Abrahamsson för att få en inblick i rollen som materialförvaltare.

  • Efter en match tvättar jag ungefär sex maskiner med allt från matchkläder till handdukar och underställ. Det roligaste är att man får tillhöra ett lag som utövar idrott på elitnivå. Att hänga med grabbarna i omklädningsrummet, på bussen på väg till en bortamatch och allt som händer runt omkring övervinner allt vad tråkig tvätt heter.

Hur kom det sig att du blev materialförvaltare?

– Jag började min karriär i RBK Göteborg (nu IBF Göteborg) säsongen 2005/06. Herrlaget, som då låg i division 1 södra (nu allsvenskan södra), tränades av en barndomsvän. Jag gjorde en halvblek insats så vi åkte ur division 1 det året. Jag jobbade samtidigt som chaufför på posten och levererade post till X3M (nu Klubbhuset) och där arbetade en av Pixbo Wallenstams spelare, Daniel ”Bobby” Larnö (före detta Johansson). Efter att Bobby pratat varmt om klubben och att de just då inte hade någon materialare i herrlaget ringde Kristina Landgren Carestam upp och undrade om jag var sugen. Sagt och gjort, i början av säsongen 2006/07 skrev jag på ett avtal som materialare för Pixbo Wallenstams herrar och där är jag kvar än idag, bortsett från ett break under säsongerna 2009/10 och 2010/11. Vi vann elitserien mitt första år men åkte ut på straffar i SM-semifinalen mot Caperiotäby.

Vad gör man som materialförvaltare?

– Min roll är att se till att spelare och ledare har allt material de behöver för att kunna fokusera på sitt eget arbete på och utanför planen. Jag försöker serva dem så mycket det går så att de slipper ha tankarna på sitt material. Sedan ingår tvätt, bokning av bussar och mat för bortamatcher samt förberedelser inför för matcher, göra materialbeställningar hos Renew, koka kaffe, skära frukt och fylla vattenflaskor. Det är en stor variation på arbetsuppgifterna, inte bara att tvätta kläder och fylla vattenflaskor som man kanske kan tro. Sedan gäller det att vara noggrann och inte glömma något på matchdagar. "Peppar peppar ta i trä", detta har inte hänt ännu. Vissa spelare har också lite individuella saker så då gäller det att just de spelarna får rätt saker. Sedan är nog det viktigaste av allt att vara en gó gubbe, vara avslappnad och sprida en skön stämning i laget.

Vad är det roligaste och tråkigaste med att vara materialförvaltare?

– Första platsen i den tråkiga delen har vi all tvätt, tätt följt av tvätt och sedan lite mer tvätt. Det är den som tar mest tid men det är också den som är bland de viktigaste. Fram till i år har jag tvättat allt, både träningskläder och matchkläder. Efter en match tvättar jag ungefär sex maskiner med allt från matchkläder till handdukar och underställ. Det roligaste är att man får tillhöra ett lag som utövar idrott på elitnivå. Att hänga med grabbarna i omklädningsrummet, på bussen på väg till en bortamatch och allt som händer runt omkring övervinner allt vad tråkig tvätt heter.

Ge oss EN rolig historia från dina år som materialförvaltare i Pixbo Wallenstam

– Det finns många roliga historier. Att spela i ett nästan fullsatt Scandinavium var häftigt, gulden i Czech Open är också roliga minnen. Sedan fick jag extraknäcka för damlagets materialare, min mentor Håkan Oliw när de vann Champions Cup-guldet. Men att hänga ut spelare som är med om roliga situationer är inte riktigt min grej. Även om de åker på århundradets dragning två gånger om, i samma byte, i samma sarghörn, i samma sporthall i Sundsvall, en söndagseftermiddag...

Dennis gör 2019/20 sin elfte säsong som materialförvaltare för Pixbo Wallenstams herrar och har precis förnyat sitt kontrakt med två år.

Tack Dennis för allt det fina arbete du gör för klubben!