Söndag
11 Mar 1 match
Torsdag
15 Mar 1 match
Lördag
17 Mar 1 match
Söndag
18 Mar 1 match
Tisdag
20 Mar 1 match
Torsdag
22 Mar 1 match
Fredag
23 Mar 1 match
Lördag
24 Mar 1 match
Söndag
25 Mar 1 match
Måndag
26 Mar 1 match
Torsdag
29 Mar 1 match
Fredag
06 Apr 1 match
Söndag
08 Apr 1 match
Onsdag
11 Apr 1 match

Akademin stärker kompetensen med erfarna och meriterade ledare

14 juli 2017 11:11
PW Akademi

I år har Akademin fyllt på med ett antal ledare som har gedigen innebandyerfarenhet både som spelare och ledare. Den samlade kompetensen rymmer både SM-medaljer, erfarenheter från landslaget och spel utomlands.

Pixbo.se växlade några ord med Bengt Insgård som är övergripande sportsligt ansvarig för Pixbo Wallenstams Akademi.


Hallå där Bengt! Kan du beskriva Akademins arbete nu och framöver?

– Akademin inom Pixbo Wallenstam har i uppdrag att främst utveckla elitinnebandyspelare för Pixbo Wallenstam. När vi tittar i backspegeln så har vi fostrat många spelare till Sveriges elitinnebandylag och föreningar. Fallerar vi med att utveckla våra lovande talanger till elitinnebandyspelare så vill vi i alla fall se till att våra spelare har fått till sig att idrott har och är en viktig del i människors välbefinnande. Vi har utifrån det ett livslångt idrottande som ett av våra mål inom Akademin.

Hur ser arbetet ut med att säkra så många elitspelare som möjligt?

– Vi vill bygga en organisation runt spelarna som kan säkra detta. I år har vi fyllt på med ett antal ledare som har en gedigen innebandyerfarenhet både som spelare och som ledare. I årets uppställning finns ledare och spelare som har SM-medaljer på många olika nivåer. Allt från ungdomsnivå, JAS till seniornivå. Dessutom har dessa ledare erfarenheter från landslaget och spel utomlands. Detta, kryddat med en stab av hjälpande föräldragrupper kommer att göra de närmaste åren inom Akademin enormt intressant. Vi försöker nu dessutom bygga detta på ett sätt som gör att de som kommer underifrån kan fortsätta se till att vår Akademi håller sig stark även i framtiden.

Kan du nämna något om tänket kring ett livslångt idrottande?

– För att lyckas som innebandyspelare idag på elitnivå så krävs det, precis som i så många andra idrotter, att man är välutvecklad och allround och att man inte tror att man kan bli en stjärna utan det där extra som gör skillnad, som till exempel att delta i Akademins fysupplägg. Allt kräver arbete och engagemang. Det där lilla extra är också skillnaden på livslångt idrottande eller inte. Tränar killarna bra med olika moment ökar chanserna att det blir ett livslångt idrottande även om de nu inte skulle bli elitinnebandyspelare.

Hur ser du på Pixbo Wallenstams Akademi i stort?

– Pixbo Wallenstam har nästan en unik setup vad avser möjligheter för spelarutveckling och vi vill dessutom se att så många spelare som möjligt, i våra egna elitlag, har gått via Akademin. I vår förening finns alltid möjligheter för div 1 killar att träna med SSL-laget, precis som att lovande div 3 killar alltid kommer att ges möjlighet till träning i div 1 och att våra mest lovande P16-killar ska ges plats i div 3 och så vidare. Kryddar vi dessutom detta med ett extra spännande JAS-lag så förstår ni säkert att elitlagen kommer att hitta många spelare från vår Akademi framöver.

Vad gör att du känner dig så säker på Akademins framtid?

– Vi har, som sagt, en fantastisk mix av ledare inom Akademin med en enorm erfarenhetsbank inom både innebandy och ledarkompentens. Många av dem har varit med och fostrat elitspelare under drygt tjugo år i vår förening. Nu gäller det att nyttja dessa ”best practice” för att säkra Pixbo Wallenstams fortsatta Akademi de kommande åren. Själv lämnade jag över min första ålderskull, pojkar födda 1991, till elitlagen. Så nu hoppas jag att vi kommer att se mer av kommande ålderskullar som har fostrats och gått via Pixbos spelarutvecklingsmodell.

Vi tackar Bengt för intervjun och önskar skön sommarledighet och ett stort lycka till med arbetet inför kommande säsong.

Läs mer om Pixbo Wallenstams Akademi (PW Akademi) här.