PIX

Herrarna tappade ledningen i Helsingborg

3 mars 2021 21:30
SSL HERR

Pixbo Wallenstams båda SSL-lag spelade matcher under onsdagen. Herrarna var först ut när man mötte Helsingborg på bortaplan. Gästande Pixbo ledde länge matchen men fick till slut se sig besegrade.

SSL HERR

FC Helsingborg-Pixbo Wallenstam IBK 5-4 (1-3, 4-0, 0-1)

Mål Helsingborg: Jonathan Nilsson 2, Pontus Sölve, Fredrik Azelius, Oliver Johansson.

Mål Pixbo Wallenstam: Martin Östholm 2, Fabian Lindbäck, Adam Persson.

...

– En match där vi i stort sett bara blixtrade till en liten stund i första perioden och sen såg lite slitna ut, säger Thomas Andersson, huvudtränare Pixbo Wallenstam.

Onsdagskvällens speaker hann knappt bli klar att räkna upp spelarna innan hemmalaget hade öppnat målskyttet. Gästande Pixbo Wallenstam såg något överraskade ut när Helsingborg tog ledningen efter knappt två minuter. Men gästerna vaknade till snabbt och såg till att kvittera drygt en minut efter öppningsmålet.

Matchens intensiva inledning med två snabba mål visade sig inte vara någon tillfällighet. Matchen fortsatte i högt tempo och båda lagen skapade farliga chanser. Men det var gästerna som hade visst övertag spelmässigt och lyckades pressa ner Helsingborg. Efter ett par minuter lyckades man även trycka in ett ledningsmål. Helsingborg försökte komma upp i banan och jobbade på för en kvittering. Men man hade svårt att komma igenom Pixbo Wallenstams försvar.

Istället kunde gästerna utöka till 1-3 genom Martin Östholm. Hans andra mål för kvällen. Helsingborg tryckte på för att få till en reducering och kämpade för att stoppa den tillfälliga blödningen. Hemmalaget stod emot starkt efter gästernas utökning, men 1-3 stod sig till matchens första periodpaus.

Onsdagens mittperiod började i betydligt lugnare tempo än vad första gjorde. Pixbo Wallenstam såg trygga ut med sin tvåmålsledning och gjorde till en början ingen större offensiv ansträngning. Samtidigt såg Helsingborg något trevande ut under periodens inledande minuter. I takt med att matchklockan i Helsingborg Arena gick så ökade matchtempot. Till skillnad från första perioden så hade nu hemmalaget ett visst spelövertag.

Tretton minuter in i matchens andra period fick hemmalaget till slut utdelning för sitt hårda jobb. Periodens första mål innebar att Helsingborg hade reducerat till 2-3. Men hemmalaget ville mer och fortsatte att pressa på efter reduceringen. Målet såg ut att ge laget ny energi och tog över matchen helt. Ett par minuter senare hade man fått till en kvittering.

– Kändes som vi började bevaka 3-1 ledningen med halva matchen kvar vilket såklart är ohållbart, säger Thomas Andersson.

Hemmalagets dominans var inte över. Någon minut efter kvitteringen hade man gjort både 4-3 och 5-3. Fyra raka mål av hemmalaget som med det hade vänt och tagit över helt efter Pixbo Wallenstams tvåmålsledning innan första periodpausen. Nu var det istället hemmalaget som gick till vila med en tvåmålsledning.

I matchens tredje period var det Pixbo Wallenstam som tog tag i taktpinnen först. Så fort man fick bollen i början av perioden var det framåt som gällde för gästerna som gjorde allt för att snabbt komma ikapp på resultattavlan. Gästerna lyckades länge sätta press på Helsingborg, men hade svårt att skapa några riktigt farliga chanser. Med fem minuter kvar av perioden hade vi fortfarande inte fått se något mål.

– Jag vet hur väl killarna vill vinna och vilket hjärta de har men studsade lite emot och känns tungt just nu såklart, säger Thomas Andersson.

Till slut fick Pixbo Wallenstam till en efterlängtad reducering och inledde en forcering för en kvittering. Man tryckte på med allt man hade och avlossade skott efter skott. Men hemmalaget höll tätt och man höll undan hela vägen till slutsignal. Matchen slutade med seger, 5-4, till Helsingborg. Helsingborgs första seger på hemmaplan mot Pixbo Wallenstam sedan februari 2017.

– Nu är det upp till bevis i de återstående två matcherna, där vi har plusstatistik på båda motståndarna sen i höstas, om vi skall lira det där slutspelet vi vet att vi hör hemma i, säger Thomas Andersson.