Onsdag
12 Feb 1 match
Söndag
16 Feb 1 match
Tisdag
18 Feb 1 match
Söndag
23 Feb 1 match
Måndag
24 Feb 1 match
Söndag
01 Mar 2 matcher
Tisdag
03 Mar 1 match
Fredag
06 Mar 1 match
Söndag
08 Mar 2 matcher
Lördag
14 Mar 1 match
Söndag
15 Mar 1 match
Lördag
21 Mar 1 match

Pressmeddelande: Sara Hjorting slutar

25 april 2018 11:00
SSL DAM

Sara Hjorting, 31 år, tillhör de allra bästa innebandymålvakterna i världen och har spelat med Pixbo Wallenstam de senaste sju säsongerna. Nu har hon bestämt sig för att avsluta sin innebandykarriär.

Sara Hjorting var en av förra sportchefens Kristina Landgren Carestam första värvningar till föreningen.


– Sara var en mycket viktig värvning och hon har varit en viktig pusselbit i det lagbygge som ledde fram till SM-guldet 2016 och att laget nu är etablerat i toppen av Svenska Superligan, säger Kristina Landgren Carestam.

Förra damtränaren Jonas Eliasson fyller i.

– Året vi vann SM-guld släppte laget bara 61 mål på 26 matcher vilket Sara var en starkt bidragande faktor till. Det har varit en ära att träna Sara och innebandyn kommer verkligen att bli en profil fattigare nu när hon väljer att avsluta sin karriär. Hon är en otroligt stor idrottskvinna och är superseriös i allt kring innebandyn. När jag började träna Sara märkte jag direkt hur hungrig hon var på framgång samtidigt som hon utstrålade ett lugn som spred sig i hela laget.

Även nuvarande damtränare Per Tjusberg, som jobbat med Sara ett flertal år i landslaget och denna säsong i damlaget är lyrisk.

– Förutom att hon odiskutabelt har varit världens bästa målvakt sett över de senaste tre åren, måste man lyfta fram hennes professionalitet och hängivenhet till sporten. Hon har varit en förebild, någon att se upp till och ta rygg på för resten av vår trupp. Pixbo Wallenstams damer hade inte varit i denna starka position man är i idag utan Sara.

Sara, efter fjorton år i högsta ligan och 59 A-landskamper, tre VM-guld och ett SM-guld står du på toppen av din karriär men väljer att sluta. Varför då?

– Ja det har blivit många säsonger i högsta serien vilket jag är väldigt glad och tacksam för. Tacksam för att kroppen har orkat med den höga belastningen under så många år och så många träningspass och matcher. Tyvärr är det just kroppen nu som säger stopp och jag har av den anledningen valt att avsluta karriären nu. Under de tre senaste säsongerna har jag kämpat med knäproblem och även operationer. Jag tycker fortfarande att innebandy är fantastiskt roligt men om jag skall göra något så är det till hundra procent och mina knän hade tyvärr inte tillåtit mig att köra fullt ytterligare en säsong. Just nu känns det otroligt jobbigt att säga hejdå till innebandyn som spelare och framför allt att säga hejdå till laget. Men jag har fått uppleva så otroligt mycket under åren och har även uppnått alla mina uppsatta mål. Framöver kommer jag ändå att kunna se tillbaka på fantastiska år där jag har haft förmånen att spela med många fantastiska spelare och haft otroligt kompetenta tränare.

Efter din långa karriär, kan du ändå plocka ut tre ögonblick som har betytt extra mycket för dig?

– Helt klart svårt att sålla mellan alla ögonblick men något som väger tungt är givetvis SM-guldet med Pixbo Wallenstam 2016. Där gjorde vi en helt fantastisk säsong från början till slut. Vi slog en massa rekord som sedan fick toppas med guldet i Tele2 Arena. Det laget vi hade då var helt klart något extra.

– VM-gulden jag har väger alla tungt men det senaste 2017 väger lite extra då jag redan innan visste att det var mitt sista VM och för att vi fick vinna på sättet vi gjorde. Helt klart ett minne för livet.

– Sedan blir det nog mer en person än ett ögonblick som också får vara med på listan. Personen är vår förra fystränare Monique Kavelaars som slet med laget och framför allt med mig i tre år. Utan henne hade jag inte varit där jag är idag. Hon hjälpte mig att bli en bättre spelare både på och utanför planen. Hon kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Du har varit med och utvecklat laget till ett av de absoluta topplagen i Sverige och världen. Kan du nämna några viktiga framgångsfaktorer utifrån din horisont?

– Jag tror det handlar om att vi verkligen har blivit ett lag där alla tar sin roll och bidrar efter sina förutsättningar. Att vi även har varit starkare, snabbare och med bättre kondition de senaste åren har också bidragit. De senaste åren har vi verkligen tagit allt en nivå till där vi också fått rätt förutsättningar att bli mycket bättre i form av tränare, fystränare och sjukgymnaster. Vi har också verkligen haft ett lag där alla drar åt samma håll, är otroliga vinnarskallar men utan sätta jaget före laget. Det har även varit häftigt att se alla unga spelares utveckling och deras steg från talanger till etablerade elitspelare och landslagsspelare.

Nu får du en massa tid. Vad skall du göra med den?

– Ja, det är ju den stora frågan. Vad gör man med all tid. Mitt liv de senaste åren har handlat om att prestera så bra som möjligt på innebandyn där fokus har varit på träning, kost och sömn. Gissar att jag fortfarande kommer att träna mycket men även njuta av att göra det lite när jag vill. Att kunna åka och besöka vänner och familj lite oftare och även resa mer än jag kunnat göra tidigare. Jag kommer nu även att kunna lägga större fokus på min civila karriär.

Kommer du i framtiden att ha någon annan roll i föreningen?

– Jag kommer förmodligen ha svårt att släppa innebandyn och laget helt så det kan säkert hända att jag finns med på något sätt framöver.

Vi tackar Sara för intervjun och önskar henne all lycka till i framtiden!