Fredag
07 Apr 1 match
Lördag
08 Apr 1 match
Måndag
10 Apr 1 match
Tisdag
11 Apr 1 match
Onsdag
12 Apr 1 match
Fredag
14 Apr 2 matcher
Söndag
16 Apr 1 match
Lördag
22 Apr 1 match
Fredag
15 Sep 1 match
Lördag
16 Sep 1 match
Lördag
23 Sep 2 matcher
Torsdag
28 Sep 1 match
Söndag
01 Okt 2 matcher
Fredag
06 Okt 1 match
Lördag
07 Okt 1 match
Söndag
15 Okt 2 matcher
Fredag
20 Okt 1 match
Lördag
28 Okt 1 match
Söndag
29 Okt 1 match
Lördag
04 Nov 1 match
Söndag
05 Nov 1 match
Lördag
11 Nov 1 match
Fredag
17 Nov 1 match
Lördag
18 Nov 1 match

Hallå där Pontus Boman

21 september 2022 22:00
KLUBBEN

Pixbo.se växlade några ord med Pontus Bomans. Berätta lite om dig själv Pontus, vem är du?


"Jag är en 32-årig småstadskille från Skelleftehamn i Västerbotten, ett litet ställe utanför Skellefteå. Jag är en mångsysslare som har lätt för att snöa in på saker och har bytt karriärriktning fler gånger än jag kan räkna på en hand. Tidigare har jag varit övertygad om att jag skulle jobba både som bland annat högstadielärare, kock, lokförare och militärofficerare innan jag bestämde mig att satsa på en karriär som tränare.

Varför du blev intresserad av att utbilda målvakter, vad var det som drog?

"Det är en bra fråga. Det var nog själva ledarskapet som lockade mig i den riktningen och inte målvakterna specifikt. Jag var en helt okej målvakt och tyckte väldigt mycket om att spela, men redan efter första träningen som tränare kände jag att ledarskap var något jag ville ägna mig åt och satsa på. Mitt intresse och min kunskap om målvakter gav mig en miljö där jag kunde utöva mitt ledarskap, så det blev en naturlig väg för mig att gå. Jag tror att jag lika gärna hade kunnat bli tränare i någon annan idrott om jag haft färdigheterna och möjligheten hade visat sig, men det är komplexiteten med positionen och de mentala utmaningarna en målvakt ställs inför som gör att jag har fortsatt med det."

Några ord om när du träffade Kalevi och Kristina under VM i Göteborg 2014.

"Jag hade turen att komma i kontakt med John Liljelund på Internationella Innebandyförbundet och han erbjöd mig en VIP-biljett till VM 2014 så att jag kunde komma ner och träffa honom för att diskutera hur målvaktsträningen går till i Finland. Sedan gick allting otroligt fort. Väl på plats träffade jag fler inflytelserika innebandymänniskor än jag hade kunnat ana, bland annat Kristina som gav mig hennes kontaktuppgifter efter att hon fått nys om att jag var målvaktstränare. Jag träffade även massor av Pixbomålvakter som jag intervjuade till min dåvarande blogg, bland annat Jon Hedlund som jag har förmånen att få jobba med än idag. Under det VM:et tändes min gnista för innebandy ordentligt och jag skapade mitt företag Målvaktsfokus. När jag sedan insåg att det var svårt att driva ett innebandyföretag i Luleå tog jag ett halvår senare kontakt med Kristina och vi kom överens att det var dags för mig att dra flyttlasset till Göteborg, för att börja träna målvakterna i Pixbo Wallenstams akademi. Jag trodde att det skulle vara en treårig satsning, och här är jag nu, sju år senare.

Hur har målvaktspositionen har utvecklats sedan du började?

"Den har blivit mycket, mycket mer teknisk. Det finns fler målvaktstränare, om än alldeles för få, som börjat komma fram till metoder för att utveckla målvakterna och många vinnande koncept för målvakter har börjat visa sig vilket har gett oss en gemensam riktning att dra sporten i. Det fanns inte när jag började, eller var åtminstone inte lika utkristalliserat när jag började. Då var det en vanligare konsensus att man kunde göra hur man ville så länge man stoppade bollen vilket till viss del är sant än idag, men det tankesättet gav unga målvakter ingenstans att börja. Den grunden finns idag. Vi vet hur vi ska gå tillväga för att ge unga målvakter en grund att stå på som ökar deras chanser att bli riktigt bra."

Du utbildar allt ifrån unga målvakter till ditt senaste uppdrag med landslaget, är det stor skillnad?

"I väldigt ung ålder handlar det nästan uteslutande om teknik, exempelvis hur förflyttar vi oss och var någonstans i målet ska vi sitta. Ju äldre målvakterna blir desto mer övergår vi från teknikfokus till att jobba med problemlösning, autonomi och tankesätt. Det spännande är dock att det inte är så stor skillnad. Principerna vi jobbar efter är desamma och tränas på alla nivåer men till olika grad. Jag försöker introducera autonomi och problemlösning så tidigt som möjligt hos målvakter även om deras huvudfokus kan ligga på teknik, på samma sätt som jag med landslagsmålvakterna har inslag av teknikträning."

Hur ser framtiden ut, ser du några trender på målvaktssidan?

"Jag ser och är även lite orolig för en eventuell trend gällande teknikträning. Om det förut inte fanns någon riktig teknikträning, vilket är en positiv förändring som har skett, så finns en eventuell risk att det fokuseras för mycket på teknik vilket kan skapa målvakter som tänker för fyrkantigt och inte lär sig tänka adaptivt kring spelet. Vi behöver hitta en balans mellan målvakter som tänker och anpassar sig efter spelet samt dessutom har en god teknisk grund att stå på. Detta är nog vår största utmaning idag."

Tack säger vi till Pontus och önskar lycka till famåt med ditt fina arbete i klubben.