Thorengruppen
TTG

Pixbo Wallenstam förlorade en jämn och tät SM-final

24 april 2021 17:00

Det var fem år sedan förra gången. Under lördagen var det dags igen. Dagen vi väntat på hela säsongen. SM-finalen. Det blev som väntat en final utan publik i Gävle men trots det bjöd Pixbo Wallenstam och Thorengruppen på en intensiv och dramatisk SM-final Thorengruppen till slut stod som vinnare.

SSL DAM: SM-FINAL 2021

Team Thorengruppen - Pixbo Wallenstam IBK 5-4 (1-1, 1-2, 3-1)

Mål Thorengruppen: Veera Kauppi 2, Cornelia Fjellstedt, Ellinor Berling, Oona Kauppi

Mål Pixbo Wallenstam: Denisa Ratajova, Emma Stenberg, Amanda Berggren, Rikke Ingebrigtsli Hansen

...

– Det var lite som skiljde idag, så det känns jättetungt, säger Pixbomålvakten Lara Heni efter matchen.

Efter en lång och något märklig säsong var det äntligen dags för SM-final. Pixbo Wallenstam stod som bortalag i lördagens finalmatch och tog tar i taktpinnen från start. Redan efter en minuts spel hade Pixbo Wallenstam fått till matchens första skott på mål och visade att man tänkte göra allt för att stoppa förhandsfavoriterna i grönt.

Men Umeålaget satte tidigt press på Pixbo Wallenstam och hotade flera gånger efter bortalagets inledande spelövertag. Det märktes snabbt att båda lagen var mycket laddade och bjöd på en hel del energi och intensitet i matchinledningen. Både på och vid sidan av planen. Precis som det ska vara i en SM-final, kan tyckas.

Knappt tio minuter in i den första perioden kom matchens första mål. Thorengruppen, som länge hade det mesta av spelet i den första perioden, öppnade finalens målprotokoll. Pixbo i sitt rödvitrandiga matchställ vek dock inte ed sig, man skapade chanser men hade dock svårt att riktigt hota.

Istället var det Thorengruppen som fick till de farligaste målchanserna. Men en säker Lara Heini i Pixbo Wallenstams mål satte stopp. 18 minuter in kom ändå kvitteringsmålet för Pixbo Wallenstam genom Denisa Ratajova. Det innebar att Ratajova gjort mål i samtliga slutspelsmatcher under säsongen.

Kvitteringen till 1-1 blev det sista målet i den första perioden. En period som bjöd på en hel del underhållning och intensivt tempo under 20 minuter.

Den andra perioden inleddes mycket händelserikt. Skott i stolpen från Thorengruppen efter 30 sekunder och bra skott av Pixbo Wallenstam några sekunder senare. Någon minut senare hade lagen skapat ytterligare farliga chanser. Tre ramträffar på drygt fyra minuter. En mycket intensiv inledning av mittperioden som svängde åt båda håll i mycket högt tempo.

Ungefär sex minuter in i andra perioden satte Pixbo Wallenstam press på motståndarnas försvar och kunde göra 2-1. Strax efter Pixbo Wallenstams ledningsmål var dock Thorengruppen en ribbträff ifrån att få till en snabb kvittering.

Istället kunde Pixbo Wallenstam utöka sin ledning till 3-1 genom Amanda Berggren, som på nytt satte press på motståndarnas försvar - tvåmålsledning för Pixbo Wallenstam 8.32 in i den andra perioden. Efter utökningen satte Thorengruppen ny press på Pixbo Wallenstam som länge lyckades stå emot.

– Jag tycker att vi gör en fin match. Vi håller undan deras stora stjärnor väldigt bra större delen av matchen, säger Ida Sundberg.

Men Pixbo Wallenstam hade det länge tufft under den andra perioden, Thorengruppen dominerade länge bollinnehavet och satte hård press. Flera fenomenala räddningar av Lara Heini räddade Pixbo Wallenstam från att bli av med sin ledning. Med tre sekunder kvar av perioden fick dock Thorengruppen till en reducering. Och lagen gick till en sista periodpaus med en 3-2-ledning till Pixbo Wallenstam på resultattavlan.

Drygt en minut in i den tredje perioden fick Thorengruppen till sin kvittering. Oona Kauppi sist på bollen och vi hade ett likaläge, 3-3, tidigt i den tredje perioden i SM-finalen. Efter kvitteringsmålet blev det ett något avvaktande tempo när Thorengruppen höll bollen inom laget, saktade ner spelet och Pixbo Wallenstam allt längre ner.

– De får ett psykologiskt viktigt mål där i slutet och tar ikapp till 3-3 ganska snabbt. Det är klart att det blir tufft för oss då, säger Ida Sundberg.

7.52 in i den tredje perioden hade Thorengruppen vänt underläget. Veera Kauppi tryckte in 4-3 bollen bakom Lara Heini, som stoppat det mesta tidigare under matchen. Strax efter Thorengruppens ledningsmål fick Pixbo Wallenstam en välbehövlig paus och möjlighet att prata ihop sig, efter att en spelare i Thorengruppen råkat ut för en skada.

Efter pausen var det dock fortsatt press från Thorengruppen och Pixbo Wallenstam lyckades inte riktigt hota. Det kändes länge som att en utökad ledning var närmare än en kvittering. Med ungefär fem minuter kvar av perioden kom även 5-3. Pixbo Wallenstam svarade med en time out.

Pixbo Wallenstam satte direkt press på motståndarna efter sin time out. Ett ribbskott gav ytterligare energi och intensiteten höjdes allt mer. Med två minuter kvar plockade Pixbo Wallenstam ut målvakten Lara Heini för att få till en sista forcering.

Med 42 sekunder kvar av perioden hittade bollen fram till Rikke Hansen som stänkte in bollen i nät. 4-5 på resultattavlan med sekunder kvar. Pixbo Wallenstam gjorde allt man kunde sista sekunderna för att tvinga fram en förlängning, men Thorengruppen höll undan och stod till slut som vinnare.

– Det gjorde ont att se hur de firade efter matchen, säger Lara Heini.