VÄX

Herrarna tappade stor ledning borta mot Växjö

17 januari 2021 20:00

Både herrarna och damerna spelade match i SSL under söndagskvällen. För herrarnas del innebar det en resa till Växjö där man ställdes mot Växjö Vipers. En match som hade två helt olika ansikten.

– Växjö är bra idag och vinner rättvist till slut men vi måste kunna göra det bättre när vi leder med 5-1, säger Pixbo Wallenstams tränare Tim Wiklund.

Växjö Vipers - Pixbo Wallenstam IBK 11-6 (0-2, 5-3, 6-1)

Mål Växjö: Victor Hansson 2, Felix Göthberg 2, Tommy Bolin 2, Samuel Folkesson Algman 2, Ludwig Persson, Kevin Rigogiannis, Patrik Gustavsson

Mål Pixbo Wallenstam: Martin Östholm 2, Oskar Weissbach 2, Andreas Stefansson 2

...

Nästan i samma sekund som damernas första period avslutades, så startade herrarnas match borta mot Växjö. Både hemma- och bortalag inledde intensivt och satte hög press direkt från första sekunden.

Tre minuter in i matchen fick hemmalaget chansen att öppna matchens målprotokoll efter att Fritzell fått två minuter för hårt spel. Men Pixbo Wallenstam som varit mycket stabila i boxplay under säsongen och bara släppt in ett två mål i boxplay höll tätt.

Istället var det gästerna som fick in matchens första mål. Det gjorde man genom en friställd Östholm som distinkt kunde trycka in bollen, 5.34 in i perioden. Växjö tog över gästernas press efter ledningsmålet och tvingade Pixbo Wallenstam att fokusera på försvarsspelet efter målet. Hemmalagets press blev dock kortvarig och gästerna åt sig in i matchen på nytt.

När Pixbo Wallenstam fick en straff efter 15 minuter steg Oskar Weissbach fram och placerade enkelt in bollen bakom Martin Stolt i Växjömålet. 0-2 till gästerna. Strax efter den utökade ledningen fick hemmalaget på nytt chansen i powerplay, men återigen höll Pixbo Wallenstam tätt i boxplay. När matchklockan i Växjö för första gången under söndagen signalerade för periodpaus ledde gästerna med två mål mot noll.

Pixbo Wallenstams rivstartade den andra perioden. Efter sju sekunder hade herrarna utökat sin tvåmålsledning till 0-3 genom Andreas Stefansson. Martin Östholm stod för förspelet med en rutinerad och vaken pass som öppnade upp för Stefansson framför Växjömålet. 1.43 in i period två fick hemmalaget till en reducering efter ett mycket snabbt anfall. Men någon förändrad matchbild gav inte reduceringsmålet. Istället fortsatte gästerna att pressa på framåt och utökade sin ledning till 1-4. Oskar Weissbach dribblade sig elegant igenom hemmaförsvaret och placerade in bollen i nät. Hans andra för kvällen.

När gästerna för första gången i matchen fick chansen i powerplay klev Stefansson fram och visade på nytt vad han kunde göra med en innebandyklubba. Marek Benes hittade fram till Stefansson framför mål och placerade in bollen i mål genom att ha klubban mellan benen. Ett mycket snyggt innebandymål. 1-5 till gästerna och vad som kändes som en trygg ledning.

Men hemmalaget hade inte gett upp. Felix Göthberg reducerade till 2-5 efter 9.27. Drygt en minut senare hade hemmalaget dessutom reducerat till 3-5. 11.46 in hade gästernas fyramålsledning krympt till en uddamålsledning. Ketchupeffekt för hemmalaget och gästerna såg ut att fundera på vad som hade hänt med ledningen och spelet.

Ett par minuter efter hemmalagets fjärde mål var man även nära en kvittering flera gånger. Med fyra minuter kvar av mittperioden fick Växjö sin tredje chans i powerplay. Nu fick man till slut utdelning med en man mer på planen. Kvitterat och 5-5 efter 17.07 och Pixbo Wallenstam hade tappat sin 1-5-ledning under en period.

Växjö inledde den tredje perioden i powerplay och fick på nytt utdelning med en man mer på planen. Vändningen fullbordad och Pixbo Wallenstam som bara släppt in två mål i boxplay under hela säsongen hade nu släppt in två mål i boxplay på cirka 15 minuters spel.

Efter Växjös tidiga ledningsmål i den tredje perioden vaknade Pixbo Wallenstam igen och började pressa hemmalaget allt mer. Samtidigt hotade Växjö gång på gång med farliga omställningar. När Växjö dragit på sig en utvisning för hårt spel genom att dra ner en Pixbospelare fick gästerna en biljett in i matchen igen. Ungefär 30 sekunder in på utvisningen lyckades gästerna få till en kvittering fram till 6-6 genom Östholm.

Men strax efter kvitteringen återtog Växjö sin ledning och satte ny press på gästerna. 7-6 i målprotokollet efter 7.23 i tredje perioden. Efter ledningsmålet blev hemmalaget allt mer passiva och såg helt klart nöjda ut med sin uddamålsledning. Pixbo Wallenstam tryckte på för en kvittering, men hade svårt att tränga igenom ett lågt och tätt hemmaförsvar.

Istället kunde hemmalaget utöka sin ledning till 8-6 med fem minuter kvar av tredje perioden och 9-6, 16.27 in. Efter hemmalagets nionde mål tog Pixbo Wallenstam time out och plockade målvakten Jon Hedlund i en sista forcering. I tom bur kunde hemmalaget då göra både 10-6 och 11-6 innan matchen var över.