Kalmarsund
KAL

Herrarna missade slutspel efter förlust i sista seriematchen

13 mars 2021 19:30

Topplaget Kalmarsund gästade Mölnlycke i den allra sista omgången av herrarnas grundserie i SSL. Hemmalaget Pixbo Wallenstam var piskade att vinna för att ta sig till SM-slutspel. Trots ett sexmålsunderläge kämpade sig hemmalaget tillbaka och var ytterst nära att komma ikapp.

Pixbo Wallenstam IBK - FBC Kalmarsund 9-10 (0-4, 4-4, 5-2)

Mål Pixbo Wallenstam: Oskar Weissbach 2, Andreas Stefansson 2, Felix Lanver 2, Anton Eriksson, Gustav Fritzell, Linus Nestorsson

Mål Kalmarsund: Kim Nilsson 2, Simon Nilsson 2, Filip Stjernberg 2, Marcus Johansson 2, William Almlöf, Tobias Lindström

...

– Det är lite olyckligt att vi får två, tre lite halvbilliga mål i rumpan i andra perioden, säger Tim Wiklund, Pixbo Wallenstams huvudtränare.

Lördagens match inleddes i högt tempo från start.Pixbo Wallenstam var snabba med att ta tag i matchen och försökte styra bollinnehavet direkt. Hemmalaget tryckte frenetiskt på och lyckades hota flertalet gånger redan efter ett par minuter. Men Kalmarsund klarade av pressen och visade varför man är ett topplag i grundserien.

– Vi startar matchen bra, har ett par riktigt bra lägen och bränner ett par frilägen, säger Tim Wiklund.

Kalmarsund tog sin in i matchen allt mer och pressade tillbaka hemmalaget i banan. Efter ungefär nio minuter hade man dessutom lyckats göra matchens första mål. Knappt en minut efter öppningsmålet utökade man till 0-2 och hade med det tagit över matchen.

Efter sina två snabba mål fortsatte Kalmarsund att styra matchen och hade flera chanser att utöka. När Pixbo Wallenstam fick två utvisningar efter en incident vid Kalmarsunds avbytarbänk kom gästernas tredje mål. Hemmalaget försökte pressa ner gästerna efter tredje målet, men slarvigt passningsspel öppnade upp för en snabb spelvändning och ett fjärde mål kom för gästerna från Småland. Ett mål som blev periodens sista, trots att gästerna hade känn på ett femte mål.

– Sen är det ett par individuella misstag, som har varit lite av vår melodi under hela säsongen. Det ger oss en lite dålig utgångsposition med 0-4 i rumpan efter 20 minuter, säg.er Tim Wiklund.

Mittperioden hann knappt bli två minuter gammal innan Kalmarsund tryckt in periodens första mål och utökat till 0-5. Pixbo Wallenstams slutspelshopp såg väldigt avlägset ut. Gästerna sänkte inte intensiteten efter utökningen utan jagade ytterligare ledningsmål. Hemmalaget hade svårt att skapa farliga chanser och skapa ett ordentligt spel. Samtidigt fortsatte Kalmarsund att spela runt bollen och styra matchbilden.

13.38 in i andra perioden lyckades äntligen Pixbo Wallenstam öppna sin kolumn i målprotokollet. 1-6-målet såg ut att ge hemmalaget ny energi och hopp. Redan efter någon minut hade man skapat två riktigt vassa målchanser. Det såg ut som att Pixbo Wallenstam var på gång, men då utökade istället Kalmarsund sin ledning till 1-7.

Men hemmalaget gick inte ner sig efter den snabba repliken. Man fortsatte att jaga energiskt. Ett elegant zorromål och ett mål av Anton Nilsson betydde 2-7 och 3-7 och lite mer nerv i matchen inför tredje perioden. Kalmarsunds Kim Nilsson fick in ett åttonde mål för gästerna strax innan andra periodvilan. Ett sent reduceringsmål av Weissbach innebar 4-8 inför grundseriens sista period.

– Jag tycker att vi hittar något och är väldigt bra när vi kliver ner och spelar den typen av spel. Det är lite olyckligt att vi får två, tre lite halvbilliga mål i rumpan i andra perioden. Vi gör bra mål och gör det vi vill. Sen direkt får vi returen tillbaka, .säger Tim Wiklund.

Lite drygt en minut in i tredje perioden hade Pixbo Wallenstam gjort periodens första mål och krympt gästernas ledning till tre mål. Ett mycket viktigt mål för hemmalaget som med det fick känning på riktigt och en tidig boost i självförtroendet. Hemmalaget fortsatte att forcera efter det tidiga målet och tryckte ner gästerna i banan.

Slarv i offensiv zon i början av ett powerplay slutade med mål för gästerna och en ny kalldusch för hemmalaget. Pixbo Wallenstam var dock inte redo att ge upp om slutspel än. Sju minuter in reducerade Pixbo Wallenstam till 6-9. Men som så många gånger tidigare i matchen var Kalmarsund snabba med att replikera. 6-10 blev snabbt 7-10 när hemmalaget reducerade ännu en gång. En svängig period där lagen turades om att gör mål.

– Sista 40 kan vi inte säga så mycket om. Där gör vi det bra och sliter. Det får vi ta med oss, sä.ger Tim Wiklund.

Halvvägs in i matchen hade Pixbo Wallenstam krympt gästernas ledning till två bollar och hade fått ordentlig nerv i matchen. Hemmalagets reducering gav energi och fortsatte att pressa på. 14.55 in gav Pixbo Wallenstams tryck utdelning när Nestorsson tryckt in 9-10. Pixbo Wallenstam var nu två mål från en slutspelsplats.

I slutminuterna gjorde Pixbo Wallenstam allt man kunde för att få fram en förlängning, men bollen ville inte in en tionde gång för hemmalaget. Förlusten innebar att Pixbo Wallenstams herrar missar slutspelet.

– Vi behöver hitta en högre lägstanivå för att vara med och fightas i en väldigt tät superliga, säger Tim Wiklund.