Rönnby
RÖN

Pixbo Wallenstam vann den första kvartsfinalen

25 mars 2021 21:00

Under torsdagskvällen drog det efterlängtade SM-slutspelet igång för Pixbo Wallenstams damer som tog emot Rönnby på hemmaplan. Det blev en svängig och jämn första SM-kvartsfinalmatch som Pixbo Wallenstam till slut vann med 4-2.

SM-KVARTSFINAL

Pixbo Wallenstam IBK - Västerås Rönnby IBK 4-2 (0-1, 2-1, 2-0)

Mål Pixbo: Emma Stenberg 2, Amanda Berggren, Denisa Ratajova

Mål Rönnby: Emma Andersson, Elin Björkman

...

Hemmalaget i rött och vitt tog tag i taktpinnen direkt men Rönnby jobbade sig in i matchen allt mer. Men det var ont om målchanser åt båda håll.

– Vi gör ett riktigt bra defensivt jobb idag. Alla vill täcka skott och alla är där hundra procent, då blir det bra, säger Emma Stenberg.

Efter drygt sjutton minuters spel öppnades målprotokollet när Västerås Rönnby tryckte in kvällens och periodens första mål. Det blev även den första periodens enda mål. En period som präglades av fysiskt spel men inte särskilt många målchanser.

– Det märks att det är slutspel. Det är många närkamper, högt tempo och mycket vilja, säger Emma Stenberg.

Slarvigt passningsspel från Väserås Rönnby i början av mittperioden öppnade upp för hemmalaget. Efter ett par rappa Pixbopassningar hittade bollen till slut in i gästernas målbur och med det hade Pixbo Wallenstam fått till en kvittering, 1-1. Men gästerna svarade snabbt och tryckte på direkt för att återta ledningen. Ett par minuter efter kvitteringen återtog Rönnby ledningen igen.

Mittperioden fortsatte att vara en svängig tillställning. Bara ett par minuter senare hade Amanda Berggren gjort sitt och Pixbo Wallenstams andra mål för kvällen fram till 2-2. Därefter drog bådalagen ned på tempot och man turades om att dominera bollinnehavet och bjöd på underhållande spel.

I slutet av den andra perioden styrde Pixbo Wallenstam matchbilden helt och hade ett intensivt tryck på gästerna. Gästerna lyckades stå emot pressen och låg tätt i sitt boxplayspel. Men något ytterligare mål blev det inte under den andra perioden. 2-2 var resultatet i matchprotokollet när lagen gick till sin andra periodvila.

Matchens tredje period inleddes i ett något trevande tempo. Det skapades ett par halvchanser av båda lagen, men inget läge som kändes särskilt farligt. Pixbo Wallenstam tog över matchbilden en bit in i perioden och lyckades ta ledningen, 3-2, för första gången i matchen efter åtta minuters spel.

– Vi får rulla mycket utanför och kommer inte riktigt in i deras box. Rönnby är väldigt aggressiva på oss, men vi tar oss ändå till lägen, säger Emma Stenberg.

Hemmalaget fortsatte att trycka på efter ledningsmålet. Västerås Rönnby tvingades långt ner i banan och fick länge fokusera på sitt försvarsspel. Gästerna klarade pressen och kunde börja hota framåt efter ett par minuter. I slutet av perioden tryckte man på för att få till en förlängning. Då kunde Pixbo Wallenstam utöka till 4-2 med två minuter kvar att spela.

Gästerna gjorde en sista forcering i slutminuterna, men Pixbo Wallenstam lyckades hålla undan och vann till slut den första matchen i SM-kvartsfinalserien.

– Det är en bra match helt enkelt, säger Emma Stenberg.

Den andra matchen i SM-kvartsfinalserien spelas borta, på lördag den 27 mars.