Endre
END

Damerna föll i straffläggningen i den tredje SM-semifinalen

13 april 2021 22:30

Det var en finalplats i potten för Pixbo Wallenstams del under tisdagskvällen. En seger för hemmalaget skulle innebära att man var klara för SM-final i Gävle. Det blev en jämn och händelserik match som till slut avgjordes i straffläggning.

Pixbo Wallenstam IBK - Endre IF 6-7 STR (2-1, 1-4, 3-1, 0-0, 0-1)

Mål Pixbo: Rikke Ingebrigtsli Hansen, Amanda Berggren, Emma Stenberg, Denisa Ratajova, Cajsa Elm, Eliska Krupnova

Mål Endre: Stephanie Boberg 3, Wilma Johansson 2, Ellen Bäckstedt, Linnéa Wallgren

...

– Det är väldigt surt faktiskt, säger Moa Andersson efter matchen.

Hemmalaget visade direkt att man väldigt gärna ville knipa finalplatsen redan under tisdagskvällen. Man gick ut hårt med hög intensitet och energi. Det gjorde även gästande Endre, som var piskade att vinna för att säsongen inte skulle ta slut i Mölnlycke.

Åtta minuter in i den första perioden bjöds Pixbo Wallenstam på lite för stora ytor och lyckades till slut få in bollen i nätet för första gången i matchen. Endre svarade snabbt med en kvittering strax efter hemmalagets ledningsmål och visade att man tänkt göra allt för att tvinga fram fler matcher i semifinalserien.

Efter två snabba mål behöll matchen samma intensitet och båda lagen jobbade hårt för att skapa chanser. Lagen turades om att hota framåt och var nära gång på gång. Hemmalaget hade dock visst övertag. Till slut var det just hemmalaget i rött och vitt som lyckades få in bollen och med det återta sin tidigare ledning. En ledning som höll sig till första periodvilan.

Endre avslutade första perioden starkt och var nära på att kvittera flera gånger. Någon kvittering i början av den andra perioden blev det dock inte. För tidigt i den andra perioden kunde istället hemmalaget utöka sin ledning till 3-1. Ett par minuter efter hemmalagets utökning fick gästerna ändå till en reducering och började pressa igen.

Ungefär två minuter efter sin reducering hade gästernas press gett utdelning igen. Stephanie Boberg, som var med och vann SM-guld med Pixbo Wallenstam 2016, sist på bollen när Endre fick till en kvittering på nytt. 3-3 på resultattavlan i Wallenstamhallen 5.43 in i mittprerioden.

– Det känns inte riktigt som att vi var där i början och vi låg lite efter, säger Moa Andersson.

Tempot och intensiteten var fortsatt hög efter gästernas kvittering och anfallen avlöste varandra i rasande takt. Gästerna var dock något vassare. En straffräddning gav Endre nytt självförtroende och laget tog ledningen efter 15 minuter. Knappt två minuter senare hade Endre utökat ledningen till 3-5 och tvingade hemmalaget till en time out.

Pixbo Wallenstams time out gav dock ingen större effekt i slutet av andra perioden. Endre fortsatte att trycka på och styrde bollinnehavet avslutningsvis i den andra perioden. Några fler mål blev det dock inte i den andra perioden.

Den tredje perioden inleddes lika intensivt som matchens två första perioder. Pixbo Wallenstam tog tag i taktpinnen först och visade att man inte tänkt ge upp än. Tre minuter in hade hemmalaget tryckt in periodens första mål. Hemmalaget fortsatte att pressa på efter reduceringen och fick till en kvittering efter sex minuter in i tredje perioden.

– Vi släppte in dem ganska lätt. Men sen växlar vi upp, gör två snabba och är inne i matchen igen sen, säger Moa Andersson.

Efter kvittningen var det länge en tät drabbning där båda lagen försökte gå fram men stoppades av stabila förvar och två bra målvakter. 14.13 in i tredje bröts likaläget när Endre fick till ett ledningsmål och 5-6 på resultattavlan. Det såg länge ut som att gästernas ledningsmål skulle ge segern. Men med en minut kvar av tredje perioden lyckades Pixbo Wallenstam kvittera genom Eliska Krupnova och tvingade med det fram en tio minuter lång förlängning.

Pixbo Wallenstam var nu ett mål från en SM-final. Endre låg till en början lågt med sitt lag och fokuserade på sitt försvarsspel. Pixbo Wallenstam dominerade bollinnehavet första minuterna och spelade runt bollen något avvaktande. Gästerna lyfte upp laget i takt med att minuterna gick i förlängningen. Efter tio händelserika spelminuter i förlängningen hade vi ingen vinnare. Ett straffavgörande tvingades till slut fram för att få en vinnare under tisdagskvällen.

Wallenstamhallen kändes stundtals extra tyst under straffläggningen. Men efter fyra straffar bröts plötsligt tystnaden efter att Endres målakt räddat fyra raka straffar. Seger till Endre till slut som med det tvingade fram en till match i matchserien.

– Det är bara att bita ihop, ta lärdom och så kör vi igen nästa match, säger Moa Andersson.