Endre
END

Damerna klara för SM-final efter målsnål och tajt femte semifinal

18 april 2021 15:00

Efter seger i de första två SM-semifinalmatcherna mot Endre förlorade Pixbo Wallenstam de två efterföljande matcherna. Det innebar att söndagens femte match var direkt avgörande hemma i Wallenstamhallen. Pixbo vann till slut den femte och avgörande matchen mot Endre med 2-1. Det betyder att Pixbo Wallenstam nu är klart för SM-final!

• Det känns otroligt bra, säger Lara Heini.

SM-SEMIFINAL 5 AV 5

Pixbo Wallenstam IBK - Endre IF 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)

Mål Pixbo Wallenstam: Cajsa Elm, Denisa Ratajova

Mål Endre: Linnéa Wallgren

...

Att det var en viktigt match i Wallenstamhallen denna söndag gick inte att ta miste på. Spelarna i båda lagen såg oerhört taggade ut under uppvärmningen och gick ut med hög intensitet i matchen. Hemmalaget satte press direkt och fick till matchens första farliga målchans efter bara ett par minuter. Något spelmässigt övertag hade man dock inte, utan pressades hårt av gästande Endre.

Anfallen duggade inledningsvis tätt och skapades av bägge lagen. När Pixbo Wallenstam drog på sig matchens första utvisning kunde Endre ta över spelet för ett par minuter. Trots hård press lyckades hemmalaget stå emot, mycket tack vare duktiga Lara Heini i målet som stoppade allt.

Efter det numerära underläget fortsatte Endre att pressa på och hota. Men Heini fortsatte att imponera i buren och vägrade släppa förbi någon boll.

– Jag ville bara vinna. Jag hade en bra känsla redan när jag vaknade, säger Lara Heini.

Hemmalaget tog sig ur pressen och började hota Endre allt mer. Med en halvminut kvar av den första perioden kom matchens första mål. När ett distansskott från Amanda Berggren hamnade i magen på gästernas målvakt var Cajsa Elm där och tryckte in returen på volley. 1-0 på resultattavlan. Ett resultat som höll sig perioden ut.

Efter en intensiv och händelserik första period inleddes matchens andra period i ett minst lika intensivt tempo. Det rödvita hemmalaget satte press direkt och jobbade hårt för att utöka sin ledning tidigt in den andra perioden. 5.23 in i perioden fick man till en utökning till 2-0 genom Denisa Ratajova.

Pixbo Wallenstam lyckades ha kvar sitt momentum och press efter målet. Endre hade det stundtals riktigt jobbigt och lyckades inte få bort bollen ur egen zon. Efter halva mittperioden var det Pixbo Wallenstam för mer eller mindre hela slanten och ett 3-0-mål kändes inte allt för avlägset. Men Endre var stabila bakåt och stod emot hård press och två minuter i boxplay.

Några fler mål fick vi dock inte se i den andra perioden. Trots att vi fick se en hel del anfall och målchanser lyckades målvakterna i båda lagen hålla nere siffrorna på resultattavlan inför den tredje perioden.

– Jag hade lite panik inför sista perioden för jag hatar när man spelar stort, det är så lätt att vi blir passiva då, säger Lara Heini.

Den tredje perioden inleddes i spel fyra mot fyra och bjöd lagen på extra stora ytor. Dock lyckades inget av lagen ta vara på ytorna. Istället blev starten av den tredje perioden en något försiktig tillställning. Pixbo Wallenstam gjorde allt för att inte gå bort sig och Endre försökte förgäves skapa anfall på ett lågt spelande hemmalag. När Endre väl kom till skott stod Lara Heini i vägen varje gång.

– Det var ganska tacksamt för mig att spela idag. Jag visste precis vad mina försvarare skulle göra. Vi spelar så bra i försvaret idag, säger Lara Heini.

Halvvägs in i den tredje perioden stod det fortfarande 2-0 på resultattavlan och Pixbo Wallenstam var tio minuter från en SM-final. Men Endre var långt ifrån redo att ge upp. Gästerna pressade på och hotade hemmalaget allt mer. 15.28 in fick gästerna utdelning för sitt slit när man fått till sitt första mål i matchen.

– Jag var inte så nöjd, men till slut gick det bra. Så det kanske var rätt att spela stort, säger Lara Heini.

Avslutningen av den tredje perioden såg ut att bli en riktig rysare. Endre lyfte upp allt man hade och tryckte på för en kvittering. Pixbo Wallenstam lyckades hålla i bollen länge och tvingade gästerna att jaga bollen. Med en minut kvar tog Endre ut sin målvakt för en sista forcering. Men det blev inget ytterligare mål för Endre.

Pixbo Wallenstam lyckades hålla undan och när matchklockan på träväggen i Wallenstamhallen ringde för en sista gång stod det klart: Pixbo Wallenstams damer är klara för SM-final!

– Jag är jättestolt över laget att vi lyckades vinna, säger Lara Heini.

I SM-finalen ställs Pixbo Wallenstam mot Thorengruppen som slog ut Mora i sin semifinal. Finalen spelas lördagen 24 april.