Thorengruppen
TTG

Pixbo Wallenstam föll med uddamålet i SM-finalen

23 april 2022 14:00

SM-final i Avicii Arena och nästan 10 000 åskådare på läktaren. Pixbo Wallenstam mötte svenska mästarna Team Thorengruppen under lördagen. För andra året i rad slog Umeålaget Pixbo Wallenstam i en dramatisk final.

SM-FINAL

Pixbo Wallenstam IBK - Team Thorengruppen 4-5 (1-3, 1-1, 1-1)

Mål Pixbo: Denisa Ratajova 2, Rikke Ingebrigtsli Hansen, självmål

Mål Thorengruppen: Maja Viström 2, Oona Kauppi, Emelie Wibron, Sofia Joelsson

. . .

Pixbo Wallenstam fick jaga hela matchen efter en tuff start i den första perioden där Team Thorengruppen tog en tidig 2-0 ledning. Thorengruppen hade målmässigt grepp under hela matchen, men det blev nervigt på slutet.

Redan efter en dryg minut skickade Maja Viström in 1-0 från kanten och efter fem minuter utökade Oona Kauppi till 2-0 för Team Thorengruppen.

Denisa Ratajova reducerade för Pixbo Wallenstam efter en fin individuell prestation. Fina kombinationer av Thorengruppen gav sedan 3-1 och även 4-1 i inledningen av andra perioden. Pixbo Wallenstam reducerade därefter via ett självmål.

I tredje perioden gjorde Team Thorengruppen 5-2 och det såg tufft ut för Pixbo Wallenstam att hina ikapp. Men Pixbo Wallenstam gav inte upp. Rikke Ingebrigtsli Hansen reducerade till 3-5 i mitten av slutperioden och med dryga minuten kvar satte Denisa Ratajova 4-5. I sekvensen efter fick Klara Loneberg ett fint läge men sköt precis över ribban. Matchen slutade 5-4, samma siffror som i fjol, till Team Thorengruppen, som nu kan titulera sig svenska mästare för andra året i rad.

Poängbäst i Pixbo Wallenstam: Denisa Ratajová 2+0 (mål+assist). Matchens lirare i Pixbo Wallenstam: Ida Sundberg.

"Vi fick en tuff start med två självmål. Kanske lite tagna av stundens allvar. Sedan blir vi bättre och bättre även om det inte räckte hela vägen. En stor besvikelse just nu men vi har gjort en fantastisk säsong där vi vann serien och vi var nära att få toppa med ett guld. Jag är otroligt stolt över tjejerna", säger lagkapten Ida Sundberg direkt efter finalmatchen.

Samtliga SM-medaljer (senior dam). Guld: 2016. Silver: 2022, 2021, 2020 (placering i tabellen när Covid-19 bröt ut och säsongen fick avbrytas), 2005. Brons: 2019, 2018, 2017, 2015, 2014, 2012, 2011, 2008, 2001, 1994.

Pixbo Wallenstam gratulerar Team Thorengruppen till SM-guldet och passar på att tacka övriga motståndare och domare från säsongen som har gått.

Ett särskilt TACK till er medlemmar, säsongskortinnehavare, supportrar och sponsorer för den här säsongen, utan er är vi ingenting. Tack för att ni är med oss!

Nu lämnar vi slutspelet 2022 bakom oss och blickar framåt mot en ny säsong..